Allergie bij volwassenen en kinderen
Voedselallergie is een verzamelnaam voor zowel overgevoelige reacties op voedselinhouden in de vorm van allergie, als in de vorm van intolerantie. Voor allergie kan met behulp van bloed- of huidtesten een eventuele reactie via het afweersysteem zichtbaar worden gemaakt; bij intolerantie is dit niet mogelijk. U reageert dan wel overgevoelig of allergisch op bepaald voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel.
Hoe vaak komt voedselallergie voor?
Voedselallergie komt bij 5-7% van de kinderen voor.
Bij volwassenen is dit slechts 2-3%.
De overgevoeligheidsreacties kunnen zich uiten in verschillende organen (bijvoorbeeld in de huid, de darmen, de luchtwegen) in de vorm van jeuk, uitslag, zwelling of bultjes.
Wat kunt u verwachten?
Jannet kan een goede bijdrage leveren aan de diagnostiek van voedselovergevoeligheid. Uit bloed- of huidtesten kunnen aanwijzingen komen. Deze bloeduitslagen kunnen aanvullend zijn maar zeggen zeker niet alles. Uw voeding en de klachten die u weergeeft samen met de bloeduitslagen vormen een beter beeld. Soms zijn het meerdere stoffen in uw voeding die verdacht zijn of klachten geven.
Hebben we dit in beeld dan maak ik in overleg met u een soort testdieet, die u voor een periode gaat volgen. U bespreekt na een tijdje het klachtenpatroon, waarna we soms geleidelijk weer de voeding gaan introduceren om helder te krijgen waar de oorzaak ligt. Bij een allergie is het soms een zoektocht wat betekent dat we niet na een consult kunnen zeggen hoe u verder kunt. Het kan tijd kosten.
Belangrijk is ook dat in de gaten gehouden wordt dat uw voeding volwaardig blijft. Zo nodig adviseer ik u alternatieve producten of suppletie van vitaminen, mineralen en/of spoorelementen.
Borstvoeding en allergie
Bij verdenking van voedselovergevoeligheid kan ik u, indien u borstvoeding geeft, advies geven welke producten u tijdelijk uit uw voeding weg kunt laten. U volgt dan een testdieet, waarna we na verloop van tijd kijken wat het resultaat is op de klachten van uw kind. U gaat dan belasten, de producten die u heeft weggelaten weer opnieuw uitproberen. Indien u flesvoeding geeft, kan Jannet u adviseren over de keuze van de voor uw baby geschikte zuigelingenvoeding. Na de borstvoeding- en/of flesvoedingsperiode krijgt u advies over de introductie van bijvoeding.